BİTKİSEL SABUN YAPIMI


Sabun sanayinin son zamanlarda oldukça gelişmiş olmasından dolayı piyasada çeşit çeşit sabun bulmak mümkün olmaktadır. Ancak bu sabunların doğallığı ve zararsız olması konusunda işler hiç de bu kadar masum değildir. Özellikle sektörde kimyasal maddelerin bolca kullanılıyor olmasından dolayı birçok kişi evde kendi sabununu kendisi doğal yollarla üretmek istemektedir. Bu amaçla hem hobi hem de satış amaçlı olarak kendi sabununu kendisi evde üretenlerin sayısı bir hayli artmıştır. Dekoratif amaçla üretilen sabunların tasarımsal güzelliği insana harika bir hobi kazandırmaktadır. Ancak evde sabun yaparken ürettiğiniz ürünlerin amacına uygun ve hoş olması için bazı kurallara kesinlikle uymanız önerilmektedir. Bu yazımız evde bitkisel sabun yapımı ve püf noktaları hakkında detaylı bilgi bulmanız için hazırlanmıştır.
Teknik olarak sabun yapımında kullanılan iki türlü madde bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi asit diğeri ise bazdır. Asit ve baz özellikteki iki maddenin etkileşimiyle sabunlaşma tepkimesi oluşmakta ve sabun ürün olarak elde edilmektedir. Doğal sabun yapımında işte bu iki maddenin doğal bileşenlerden oluşmasına dikkat edilmektedir. Bunlardan baz maddesi doğal piyasada iki çeşit bulunmaktadır. Potasyum hidroksit ve sodyum hidroksittir. Potasyum hidroksit insan ve çevre sağlığına zararlı olduğu için kostik de denilen sodyum hidroksit bileşimine sahip sabun bazları kullanılmalıdır. Diğer asit maddesi ise doğal bitkisel yağlardan karşılanmalıdır. Bunun dışında kullanılacak esansların doğal sabun yapılacaksa yine bitkisel ve doğal içerikli olması gerekmektedir. Kimyaciniz.com bu işin uzman satış sitelerinden birisi olduğu için doğal sabun malzemeleri kategorimizde bulunan gönül rahatlığıyla bitkisel ev yapımı sabunlarınızda kullanabilirsiniz. Doğallıkları konusunda içiniz sonsuz rahat edebilir. Hoş kokulu sabunlar elde etmek için doğal sabunlarda yine kokulu bitkisel yağları tercih etmelisiniz.
Limon Kokulu Cilt Besleyici Sabun Yapımı
Evde bitkisel sabun nasıl yapılacağına örnek olarak limon kokulu cilt besleyici sabun tarifini seçtim bugün sizler için. Dilerseniz siz farklı tarifler de deneyebilirsiniz. Bloğumuzu takip ederseniz zaman zaman farklı tarifler bulabilirsiniz.
Malzemeler:  2 yemek kaşığı sodyum hidroksit (kostik), 300 ml kadar zeytinyağı, 5 ml badem yağı, 5 ml limon yağı (koku için lavanta, karanfil, okaliptüs yağı gibi farklı kokular da kullanılabilir), 5 ml defne yağı, adet 500 ml hacimde cam kap ve sabun kalıpları.
Yapımı: Cam kabın içerisine 2 yemek kaşığını ekledikten sonra üzerine 50 ml su ekleyin. Bu karışımı kostik eriyene kadar karıştırın. Ardından ana sabun malzemesi olan zeytinyağını ekleyin ve cilt besleyici, koku amaçlı diğer yağları ekleyin. Tüm karışımı koyulaşana ve pelte halini alana kadar karıştırın. Daha sonra tam olarak katılaşmasına izin vermeden sabun kalıplarına dökün. 2 saat buzdolabında beklettiğiniz sabunlarınızı kalıplarından çıkarıp kullanabilirsiniz.
Sabun Yapmanın İncelikleri
Malzemeleri doğru şekilde kullanmak ve mükemmel kusursuz sabunlar elde etmek için bazı püf noktaları bulunmaktadır. Kimyasal sabun yapımında çok daha fazla püf noktası bulunmakla birlikte biz doğal sabun yapımını anlattığımız için boya ve esansla ilgili püf noktalarını bu yazımızda sizlerle paylaşmıyoruz. Doğal sabun yapımı çok basit olmasına rağmen bazı ipuçlarını kaçırdığınızda hatalı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan ilk dikkat edilmesi sabunun kalıba döküldükten sonraki aşamasıdır. Bu aşamada terleme ve dış etkenlerden kaynaklı kabarcıklar olabilmekte bu da hem sabunun kalitesini düşürüp hem de görünümünü bozmaktadır. Bu görünümü engellemek için sabun kalıba döküldükten sonra alkol ya da kolonya ile dış yüzey silinmek suretiyle kabarcıklar alınmalıdır. Eğer sabun yaparken sabun bazı tercih edecekseniz daha sağlam olması ve sabunların kalıptan çıktıktan sonra kırılgan olmaması için içine bir miktar su karıştırmanız gerekmektedir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SABUN BOYASI ALIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER 

2017 SABUN TRENDLERİ